BHP w gastronomii

Gastronomia to szeroka branża usług. Przygotowywanie i wydawanie posiłków, sprzątanie sal i kuchni – każda z gałęzi wiąże się z koniecznością zapewnienia odpowiedniego stroju, który:

  1. ochroni ubrania osobiste przed zniszczeniem lub zabrudzeniami
  2. ochroni przed kontaktem z wysoką lub niską temperaturą
  3. zapewni czystość i higienę na stanowisku pracy

odzież gastronomiczna

Odzież gastronomiczna

W gastronomii czystość i higiena są absolutnie konieczne, dlatego większość zakładów pracy z tej branży wyposaża swoich pracowników w zmienne stroje, tak aby na halę produkcyjną, do kuchni czy na salę, w której spożywa się posiłki nie wnosić zanieczyszczeń z zewnątrz. Odzież gastronomiczna powinna być wykonana z dobrej jakości materiałów – w przypadku pracy w kuchni nie powinny to być tworzywa sztuczne, które zazwyczaj cechuje wysoka łatwopalność. Kucharz i jego pomocnicy powinni nosić więc fartuchy ochronne, które ich przed poparzeniami ochronią. Pracownik chłodni natomiast powinien otrzymać odzież roboczą chroniącą przed zimnem – w niektórych miejscach, gdzie z chłodni korzysta się sporadycznie, tylko w razie potrzeby, przed wejściem do pomieszczenia są przygotowane odpowiednie ubrania.

Nawet przy noszeniu odzieży roboczej, przydatne są dodatkowe fartuchy ochronne – kitle czy bluzy nie są wodoodporne, dlatego zapewnienie pracownikowi impregnowanego fartucha może okazać się dobrym pomysłem. Dobre fartuchy ochronne są wykonane z poliestru powleczonego poliuretanem. Regulacja pasków ułatwi używanie i dostosowanie fartucha do noszącej go osoby.

fartuchy ochronne

Inne elementy stroju

Warto zwrócić również uwagę na przydatne elementy stroju – odpowiedniej długości mankiety, guziki czy dodatkowe kieszenie. Ważne jest zapewnienie higieny, zwłaszcza osłonięcie włosów – stąd czapki, chustki są jak najbardziej wskazane. Często istnieje możliwość dobrania ich rozmiaru pod konkretną osobę – czapka taka nie powinna się zsuwać, co mogłoby przeszkadzać w pracy, a rozproszenie tego typu jest zdecydowanie niewskazane przy pracy w kuchni lub taśmie produkcyjnej.

Buty robocze zazwyczaj są białe lub czarne – powinny to być buty z antypoślizgową, wodo- i olejoodporną podeszwą, których pracownik używa jedynie w miejscu pracy.